AMSTERDAM - Rhys Ifans is van mening dat vooral acteurs de teksten van Shakespeare kunnen doorgronden. "Zij hebben dagelijks met Shakespeare te maken en zijn meer gekwalificeerd dan welke academicus dan ook om over Shakespeares werk te oordelen."

Zijn nieuwe film Anonymous gaat over de vraag wie de teksten van Shakespeare werkelijk heeft geschreven.

In Anonymous zitten meerdere grote namen als Derek Jacobi, Vanessa Redgrave en Mark Rylance, acteurs die bekendstaan om hun enorme Shakespeare-repertoire. Rylance was tot 2005 zelfs directeur van het Shakespeare's Globe theater in Londen.

"Hun aanwezigheid geeft deze film een grote mate van autoriteit", vindt Ifans.

De 43-jarige Welshman speelt de rol van Edward de Vere, graaf van Oxford. Volgens de filmmakers was hij degene die in werkelijkheid de teksten schreef, terwijl William Shakespeare ze slechts tegen betaling onder zijn eigen naam publiceerde. Shakespeare wordt zelfs neergezet als een ongeletterde, aan alcohol verslaafde acteur met chronische geldproblemen.

Domheid overdreven

"Natuurlijk wordt zijn domheid in deze film overdreven. Dat was precies de bedoeling", lacht Ifans. "Regisseur Roland Emmerich heeft de oude boeken over Shakespeare van de plank gehaald en de dikke laag stof in de gezichten van die 'deskundigen' geblazen. Als ze daar kwaad om worden vind ik dat alleen maar mooi. Het feit dat Roland ook nog een Duitser is, is helemaal fantastisch. Daar worden die Engelsen knettergek van."

De kritiek op een van de grootste auteurs uit de wereldgeschiedenis zorgde bij groepen als de Shakespeare Birthplace Trust voor veel opschudding. Ifans vindt dat al die zogenaamde Shakespeare-deskundigen hun mond moeten houden. "Dat zijn geen experts, ze bewaken alleen een merk."

"Tot we een ondertekend document hebben uit die tijd weet niemand het zeker", gaat hij verder. "Het is eigenlijk niet eens zo belangrijk wie werkelijk de schrijver was, maar het is essentieel dat we het ons kunnen afvragen. Zonder dat bepaalde belangengroepen proberen ons de mond te snoeren."

Anonymous draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.