AMSTERDAM - Bioscoopfilms hebben afgelopen weekeinde in de Verenigde Staten 'slechts' 82 miljoen dollar opgebracht.

Dat is de op een na laagste weekendomzet van het jaar. Als de exacte cijfers bekend zijn kan het bedrag nog lager uitvallen en resulteren in het slechtste filmweekend van 2011.

Dit jaar bracht alleen het tweede weekeinde van september, met 81,5 miljoen dollar, minder in het laatje. Het eerste weekend van december is altijd een lastige periode voor de Amerikaanse bioscopen.

Het land komt dan bij van de Thanksgiving-viering en de grote kerstfilms laten op zich wachten. Een omzet van 82 miljoen dollar is echter erg laag. In 2009 leverde het eerste weekeinde van december nog ruim 99 miljoen op, vorig jaar ruim 86 miljoen.

Twilight Saga

Afgelopen week kon het Amerikaanse bioscooppubliek zich bovendien niet verheugen op de release van een nieuwe film. De vampierfilm The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 voert voor de derde achtereenvolgende week de lijst van bestbezochte films aan. De familiefilms The Muppets en Hugo completeren de top drie.

Ook in de Nederlandse bioscopen gebeurde afgelopen weekeinde weinig spannends. Reinout Oerlemans' Nova Zembla is ook in de tweede week na zijn release de bestbezochte film.

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 staat hier op plaats twee, gevolgd door de familiefilms Happy Feet 2 en Tintin: The Secret of the Unicorn. Daarmee is de gehele top vier ongewijzigd ten opzichte van vorige week.