AMSTERDAM - Martin Scorsese is met zijn eerste 3D-film Hugo al meteen in de prijzen gevallen.

Zijn familiefilm werd donderdag door de National Board of Review in de Verenigde Staten verkozen tot beste film, Scorsese zelf werd benoemd tot beste regisseur.

Hugo gaat over een weesjongen op een Parijs station in 1930 die de klokken repareert. Als hij een oude robot probeert te repareren, ontdekt hij dat deze een mysterieuze band had met zijn overleden vader.

Tilda Swinton werd gekozen als beste actrice voor haar rol in het familiedrama We Need to Talk About Kevin. George Clooney kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol in het komische drama The Descendants.

De 15-jarige Shailene Woodley won voor haar rol in dezelfde film de prijs voor beste bijrolactrice. Bij de mannelijke bijrollen ging de titel naar een oude rot, de 81-jarige Christopher Plummer in het drama over latente homoseksualiteit The Beginners.

Verband

NBR-president Annie Schulhof benadrukte het verband tussen onder meer Hugo en de met filmverwijzingen vergeven Rango, die werd verkozen tot beste animatiefilm. Beide films zijn volgens haar hoogtepunten uit de filmgeschiedenis.

"We kunnen zo veel leren van onze filmgeschiedenis. Huidige filmmakers hebben er het grootste respect voor en brengen er een jong, nieuw publiek mee in contact."

De NBR bestaat uit filmhistorici, -studenten en -wetenschappers. De organisatie is altijd een van de eerste in het uitkiezen van filmprijzen voor films van het afgelopen jaar en geldt als een belangrijke graadmeter voor de Oscars.