AMSTERDAM - Een Amerikaanse striptekenaar heeft donderdag de makers van de sciencefictionfilm Cowboys & Aliens aangeklaagd.

Ze zouden zijn idee, het combineren van het westerngenre met buitenaardse wezens, hebben gestolen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De tekenaar, Steven Busti, schreef in 1994 al een stripreeks getiteld Cowboys and Aliens. Hierin wordt het wilde Westen, net als in de film die afgelopen zomer verscheen, ingenomen door buitenaardse wezens. Dat is volgens Busti niet de enige overeenkomst.

Interessant detail is dat zowel het westerngenre als het gegeven van een buitenaardse invasie zo cliché is dat het de vraag is of er auteursrecht op aan te vragen is. De belangrijkste vraag is dan ook vooral of de scenaristen de strip al hadden gelezen voor ze aan het script begonnen.

Artikel

Feit is in elk geval dat in een nummer van het tijdschrift Comic Shop News uit 1994 een artikel stond over de strip Cowboys and Aliens. Op dezelfde pagina stond een artikel over Scott Michael Rosenberg, die later de film Cowboys & Aliens zou coproduceren. Gesuggereerd wordt dat Rosenberg het artikel over hem gelezen heeft en daarmee het artikel over de stripreeks op z'n minst heeft gezien.

Busti klaagt de filmproducenten aan voor het schenden van auteursrechten en eist een niet nader genoemde schadevergoeding. Hoewel de film van Jon Favreau, met Harrison Ford en Daniel Craig in de hoofdrollen, slechte kritieken kreeg, bracht hij wereldwijd toch honderd miljoen dollar in het laatje.

Wanneer de zaak moet voorkomen is nog onbekend.