AMSTERDAM - Martin Scorsese vindt dat Hollywood op zoek moet naar een alternatief voor de grote publieksfilms met veel visuele en speciale effecten.

"Deze pretparkfilms, hoe goed gemaakt en leuk ze ook zijn, doen afbreuk aan het serieus bekijken en beoordelen van films", zegt de Amerikaanse filmmaker tegen de BBC.

De 69-jarige Scorsese maakte in de jaren zeventig deel uit van een nieuwe lichting Amerikaanse regisseurs die serieuze, vaak grimmige films afleverde als The Godfather, The Deer Hunter en Dog Day Afternoon.

Scorsese's eigen wapenfeit uit die tijd is Taxi Driver, maar ook daarna maakte hij nog zwartgallige klassiekers als Goodfellas, Casino, en The Departed.

3D

Met zijn nieuwe film Hugo gooit Scorsese het over een heel andere boeg. Hij waagde zich voor het eerst aan een familiefilm en nam voor het eerst op in 3D.

De film gaat over een jongetje dat in een oud station in Parijs in de jaren dertig de stationsklokken repareert. Als hij een oude, kapotte robot vindt en probeert te repareren, blijkt dat deze iets te maken heeft met zijn overleden vader.

'Pretparkfilm'

Toch is Hugo, met al zijn visuele spektakel, geen 'pretparkfilm' te noemen, vindt hoofdrolspeler Sir Ben Kingsley. "Martin heeft 3D naar een nieuw niveau getild en iets dat meestal een trucje is heel veel inhoud en potentieel gegeven."

Volgens de 67-jarige acteur zijn alle films gebaseerd op een stuk of zes verschillende oervertellingen. "Sommige filmmakers zijn bang dat moderne films steeds verder af staan van die mythes, tot het verband tussen het leven en films verdwijnt. Als dat gebeurt, zijn films niets meer dan een losse verzameling geluiden en effecten."

Hugo verschijnt op 9 februari in de Nederlandse bioscopen.