AMSTERDAM - Tom Hanks gaat zich weer toeleggen op een film over de Tweede Wereldoorlog.

De 55-jarige acteur heeft met de filmmaatschappij Universal de filmrechten gekocht van het boek In the Garden of Beasts: Love, Terror, and an American Family in Hitler's Berlin. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het boek van de Amerikaanse auteur Erik Larson gaat over de Amerikaanse ambassadeur William Dodd, die in 1933 met enige tegenzin naar Duitsland verhuist. Daar is hij getuige van de opkomst van het nazisme. Hij komt steeds meer in de problemen als zijn dochter affaires krijgt met een lid van de Gestapo en een Russische spion.

Hanks was eerder te zien in de oorlogsfilm Saving Private Ryan, waarin zijn personage na D-Day ver achter de geallieerde linies op zoek moet naar een vermiste parachutist.

Ook coproduceerde hij de tv-series Band of Brothers en Pacific, over het westelijke en het oostelijke front tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hanks nam ook de regie van enkele afleveringen op zich.

11 september

In februari gaat Hanks' film Extremely Loud and Incredibly Close in première. Hierin speelt hij een vader die bij de aanslagen van 11 september is omgekomen en nog steeds contact heeft met zijn zoontje, dat op zoek is naar een slot waar een mysterieuze sleutel van zijn vader in past.

De acteur is momenteel bezig met de opnames van een andere boekverfilming, Cloud Atlas, die volgend jaar november moet verschijnen.