AMSTERDAM - De Engelse regisseur Ken Russell is overleden. Hij is 84 jaar geworden.

Zijn zoon Alex Verney-Elliott maakte bekend dat Russell zondag in het ziekenhuis is overleden na een reeks beroertes. ''Mijn vader is vredig gestorven", aldus Verney-Elliot. "Hij is overleden met een glimlach op zijn gezicht."

Russell stond bekend om zijn controversiële stijl en uitdagende films vol naakt. Bekende films van hem zijn The Devils uit 1971 met Vanessa Redgrave en Oliver Reed in de hoofdrollen en Tommy uit 1975. Voor zijn film Women in Love met Glenda Jackson uit 1969 werd hij genomineerd voor een Oscar voor beste regisseur.

Muziek speelde een belangrijke rol in het werk van Russell. In zijn film The Dance of the Seven Veils: A Comic Strip in Seven Episodes toont hij componist Richard Strauss als geheime aanhanger van de nazi's. Voor zijn film Lisztomania uit 1975, over het leven van componist Franz Liszt, kreeg hij The Beatles-drummer Ringo Starr zo ver om de paus te spelen.

Dante's Inferno

De donkere kant van Russell komt terug in de film Dante's Inferno uit 1967 over de Italiaanse dichter Date Gabriel Rossetti. Russell ging in het drama in op het romantische beeld dat Dante schetste van zijn vrouw en het tegenstrijdige feit dat ze verslaafd was aan drugs.

De Engelsman begon zijn carrière als fotograaf, maar begon al snel met het maken van korte films voor de BBC. Zijn eerste film Peepshow maakte hij toen hij 29 jaar oud was. Naast films, maakte hij ook tv-series en documentaires.