AMSTERDAM - Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) heeft dit jaar een recordaantal van 200.000 bezoekers getrokken.

Vorig jaar waren dat er 180.000. Het documentairefestival is dan ook ''erg tevreden'' over deze editie, zo liet een woordvoerster zondag weten.

Volgens haar is het aantal bezoekers dit jaar gestegen doordat ook de zaalcapaciteit groter was. Overigens schatte het IDFA vrijdag al richting de 200.000 bezoekers te gaan, maar dat is nu dus ook daadwerkelijk uitgekomen.

Wereldpremière

De 24e editie van het het internationaal bekende evenement begon vorige week woensdag en duurde tot en met zondag. Het officiële programma bestond uit ruim 300 titels, waarvan er 88 hun wereldpremière beleefden. Naast filmliefhebbers bezochten ook veel professionals het festival.

Vrijdagavond werden tijdens de slotceremonie weer in verschillende categorieën prijzen uitgereikt. De Zuid-Koreaanse documentaire Planet of Snail van Seung-Jun Yi kreeg die voor de beste lange documentaire. De onderscheiding voor beste middellange documentaire was voor het Argentijnse Montenegro.