AMSTERDAM - Alle betrokken filmproducenten, regisseurs en scenarioschrijvers moeten hun goedkeuring verlenen aan Filmfanfare, het project waarvoor 50 striptekenaars zijn gevraagd een korte getekende bewerking te maken van een belangrijke Nederlandse film.

Dat hebben het bestuur van de Dutch Directors Guild en de voorzitters van de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers per brief aan de initiatiefnemers van het project laten weten.

Regisseurs Alex van Warmerdam (Abel) en Dick Maas (Flodder) lieten het Fonds BKVB, filminstituut Eye en het Filmfonds eerder weten geen toestemming te geven voor een stripbewerking van hun films.  

Legitimiteit

''Zonder toestemming van de makers verliest het publiceren van strips die een eerbetoon moeten zijn aan de Nederlandse film, zijn fundament en verliest het project zijn legitimiteit'', schrijven de organisaties die de Nederlandse regisseurs en striptekenaars vertegenwoordigen.

Het is de bedoeling dat het boek begin volgend jaar uitkomt. De initiatiefnemers lieten zondag weten zich te beraden op een reactie op de brief.