AMSTERDAM - De Zuid-Koreaanse documentaire Planet of Snail van Seung-Jun Yi heeft vrijdagavond de prijs voor beste lange documentaire gewonnen op het internationaal documentairefestival IDFA in Amsterdam.

De prijs bedroeg een geldbedrag van 12.500 euro en een sculptuur, zo liet de organisatie weten. De docu gaat over het dagelijks leven van de dove en blinde Young-Chan en zijn geliefde Soon-Ho.

Vrijdagavond werden op de slotceremonie van de 24ste editie van het IDFA in de club Escape prijzen uitgereikt in meerdere categorieën.

De onderscheiding voor beste middellange documentaire (10.000 euro) was voor het Argentijnse Montenegro, over een oude man die met zijn honden op een stil eilandje in een rivierdelta leeft.

900 Days

De prijs voor beste Nederlandse documentaire (5000 euro) ging naar Jessica Gorter voor 900 Days. Hierin blikken overlevenden van de Duitse omsingeling van Leningrad (1941-1944) terug op die periode, waarin circa een miljoen mensen aan hongersnood stierven.

Andere prijzen waren er onder meer in de categorieën beste eerste documentaire (The Vanishing Spring Light) en beste studentendocumentaire (The Betrayal).

De docu 5 Broken Cameras sleepte zowel de speciale jury-award in de wacht als de publieksprijs van de publieke omroep. De documentaire gaat over de Palestijnse landarbeider Emad die het verzet van zijn dorp tegen de Israëlische onderdrukking filmt.

Meer bezoekers

Het IDFA duurt tot en met zondag, maar vrijdag leek het erop dat het festival weer meer bezoekers ontvangt dan vorig jaar. De organisatie gaat ervan uit dat er dit jaar zo'n 200.000 bezoekers zijn.

Vorig jaar kwamen er 180.000 mensen op het evenement af. Het aantal (inter)nationale gasten steeg van bijna 2.500 naar krap 2.700. De netto opbrengst nam toe van 850.000 euro in 2010 naar 1 miljoen euro op deze editie.