AMSTERDAM - De vier sinterklaasfilms van regisseur Martijn van Nellestijn hebben samen een miljoen bezoekers naar de bioscopen getrokken. Van Nellestijn kreeg daarom vrijdag uit handen van producent Erik-Jan Slot en Gerard Joling een prijs.

Gerard Joling, die gastrollen vertolkte in de sinterklaasfilms, is net als Van Nellestijn en Slot betrokken bij de hele reeks.

De makers zijn trots op de prijs. "Wij zijn erg blij met al onze prijzen, maar deze award is voor ons zeer bijzonder. Dat een miljoen mensen onze films hebben bezocht, is ongelooflijk."

Ook Joling is in zijn nopjes. "Ik ben sprakeloos. Wat ontzettend leuk dat ik als enige zanger in Nederland al vier jaar lang in de bioscoop een succes ben. Om te gieren", lacht hij na de uitreiking.

Gouden Film

Sinterklaas en het Raadsel van 5 December draait momenteel in de bioscopen en bereikte vorige week de status van Gouden Film. Het is de vierde sinterklaasfilm na Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek, Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot en Sinterklaas en het Pakjes Mysterie.