AMSTERDAM - Dolfje Weerwolfje laat zien dat het niet erg is wanneer een kind zich anders voelt dan de rest. Dit zegt actrice Kim van Kooten tegenover NU.nl over de verfilming van het populaire gelijknamige kinderboek.

De kinderfilm is gebaseerd op de populaire boekenreeks van Paul van Loon. Dolfje weet niet wat hem overkomt als hij de nacht van zijn zevende verjaardag verandert in een wit pluizig dier: een wolfje.

Dolfje blijkt een weerwolf te zijn. Maar dit gevoelige jongetje wil helemaal niet anders zijn.

''De boodschap van de film is dat ieder kind wel eens momenten heeft waarop hij of zij zich anders voelt", legt Van Kooten uit. "Ook wanneer een kind in een weerwolfje verandert zullen ouders nog steeds van hun kind houden." Van Kooten speelt in de film de moeder van Dolfje.

Gezinsleven

Ook Remko Vrijdag, die de vaderrol op zich heeft genomen, erkent dat er een diepere boodschap in de film zit. Volgens hem is het een pleidooi voor het gezinsleven. "Dolfje Weerwolfje laat zien dat het gezin enorm belangrijk is. Als kind is het goed om van je ouders mee te krijgen dat je uniek bent."

Bekijk de interviews

De acteur omschrijft Van Kooten als een serieuze factor in het gezin. "Terwijl vader het huis gezellig maakt, heeft de moeder een serieuzere toon. Zij doorziet al eerder dat er iets niet klopt. Dolfje's moeder wil daar de vinger op leggen, maar dat lukt haar niet. Daarna prikt zij daar doorheen en is zij de eerste die dichtbij Dolfje komt."

De rol van Dolfje is gespeeld door Ole Kroes (8). Hij had concurrentie van 300 andere jongetjes die de hoofdrol wilden spelen. "Wat in zijn voordeel sprak was dat hij al acteerervaring had, fotogeniek is en een schattige stem en manier van beleven heeft", zegt regisseur Joram Lürsen.

Angst

Volgens Van Kooten heeft de regisseur erop gelet dat Dolfje Weerwolfje net niet de grens over gaat dat het te eng zou worden. "Dat is duidelijk te zien aan de aankleding van Dolfje en zijn pak dat aaibaar is. Het is bovendien best lekker om een beetje bang te zijn bij een film, zolang je er maar geen nachtmerries van krijgt."

"Eigenlijk is het een kerstfilm waardoor ook ouderen vertederd kunnen raken. Kinderen gaan er de meeste lol uit halen, maar er zullen zeker ouders zijn die een traantje weg gaan pinken", aldus Van Kooten.

Dolfje Weerwolfje is vanaf 30 november te zien in de biosoop.