AMSTERDAM - De prijswinnaars van het internationaal documentairefestival IDFA worden vrijdagavond bekendgemaakt. In de Amsterdamse club Escape vindt vanaf 20.00 uur de slotceremonie plaats van de 24ste editie van het evenement.

In verschillende categorieën zijn prijzen te winnen, zoals beste lange (12.500 euro) of middellange documentaire (10.000 euro), beste Nederlandse docu (5000 euro), eerste of tweede docu (5000 euro) en studentendocu (2500 euro).

De nominaties zijn woensdag bekendgemaakt. In de categorie beste Nederlandse documentaire gaat de strijd tussen 900 Days van Jessica Gorter, Stories from Lakka Beach van Daan Veldhuizen en Jerome Jerome van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster.

Bij de studenten is de Nederlandse Anne-Marieke Graafmans met If It Weren't for You een van de drie kanshebbers. Openingsfilm The Ambassador maakt kans op de prijs voor beste lange documentaire.

Zaterdag werd de prijs voor beste muziekdocumentaire al uitgereikt aan de makers van het Amerikaanse Last Days Here. IDFA duurt tot en met zondag.

Interviews

NU.nl interviewde de makers van Ibiza occident, Ouwehoeren  en Paradise Lost 3: Purgatory. Begin december volgt nog een interview met de maker van de Kyteman-documentaire, die tijdens IDFA in première ging. Now What?! draait vanaf 1 december in de bioscoop.