AMSTERDAM - Ralph Fiennes en Kenneth Branagh worden onderscheiden tijdens de British Independent Film Awards. Dat laat de organisatie weten.

De 48-jarige Fiennes ontvangt de Richard Harris Award voor zijn uitzonderlijke bijdrage als acteur aan de Britse film.

De 50-jarige Branagh krijgt de Variety Award, een oeuvreprijs voor een acteur, regisseur, producent of scenarist die internationale belangstelling heeft weten te wekken voor Groot-Brittannië.

De British Independent Film Awards worden uitgereikt aan makers van onafhankelijk gefinancierde Britse films. De prijsuitreiking vindt op 4 december plaats in Old Billingsgate in Londen.

Schindler's List

Fiennes maakte zijn doorbraak in het Tweede Wereldoorlogdrama Schindler's List. De Engelsman was afgelopen zomer voor de vijfde maal te zien als schurk Lord Voldemort, in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2.

Volgend jaar is hij in Wrath of the Titans weer te zien als de Griekse god Hades.

Shakespeare

Branagh is zowel op het witte doek als op toneel een gevierd acteur en staat bekend om zijn brede oeuvre, waaronder vele Shakespeare-bewerkingen. De geboren Ier regisseerde de dit jaar verschenen superheldenfilm Thor en is vanaf 19 januari te zien in My Week With Marilyn, waarin hij de rol van acteur Sir Laurence Olivier speelt.