AMSTERDAM - Ibiza is nog steeds een plek waar alles kan gebeuren, maar het is er wel sneller en harder geworden. "Veel mensen denken dat Ibiza alleen om seks, drugs en feestjes gaat. Ik wilde het complexe van het eiland laten zien."

Dit zegt de Oostenrijkse documentairemaker Günter Schwaiger in een interview met NU.nl.

Zijn documentaire Ibiza Occident draait momenteel op het festival IDFA en werd woensdagavond speciaal vertoond in de Escape in Amsterdam, waarna een clubavond volgde.

In de documentaire spreekt hij verschillende dj´s, danseressen en clubeigenaren op het eiland. Van de hippie die in de jaren zeventig naar het eiland kwam tot de pas aangekomen zangeres die in de danscultuur op het eiland haar Afrikaanse roots herkent.

Springen

‘Ze dansen niet meer, ze springen alleen nog maar. En als ze aan het einde van het nummer hun handen uit de lucht willen halen dan past dat niet, want het is er te vol’, zo omschrijft de eigenaar van de PACHA-club de huidige sfeer op het eiland.

"Jonge mensen hebben volle clubs nodig. Zelfs al kunnen ze niet bewegen, dan hebben ze toch de ervaring van ‘dit was een hele speciale avond’ gehad, want iedereen wilde erbij zijn", zo zegt Schwaiger hierover.

“Onze wereld krijgt steeds meer mensen. Iedereen wil lol hebben, ervaringen creëren. We zijn een massamaatschappij geworden, de vraag is nu alleen hoe ga je daarmee om?”

Bekijk de trailer

Sneller

In de documentaire wordt getoond dat volgens de mensen op het eiland, bezoekers meer entertainment nodig hebben om een leuke tijd te hebben. Dit heeft zijn weerslag op de clubcultuur op het eiland.

“Vroeger hadden mensen drie maanden de tijd om te komen feesten. Nu hebben ze drie dagen, waarin ze dezelfde ervaring willen. En die krijgen ze ook: de wereld is sneller geworden, maar de feesten ook."

Zoenen

"Vroeger kon je in een hoekje gaan staan en met een meisje zoenen in de club. Maar nu is dat niet mogelijk, het is te vol."

In de film wordt gezegd ‘we hebben niet alleen een politieke en economische recessie, maar ook een recessie van vrijheid’. “We bevinden ons in een maatschappij die gecontroleerd wordt. Stapje voor stapje worden onze keuzes ingeperkt, onder het mom van een betere, gezondere wereld. Maar je moet je afvragen of dit wel daadwerkelijk zo is. Op het einde is er minder vrijheid, tolerantie.”

Verlangen

Ibiza is volgens de documentairemaker een plek waar die tolerantie nog wel bestaat. “Het is een eiland van verlangen, van contrasten. Aan de ene kant heb je al die feesten, maar aan de andere kant de prachtige natuur.”

Volgens Schwaiger draagt het laatste bij aan de bijzondere sfeer op het eiland. “Het maakt een verschil of je uit een club stapt ’s nachts op een grauwe parkeerplaats, of dat je op het strand terecht komt."

Natuur

"Dankzij de prachtige natuur en het goede klimaat staan mensen open voor elkaar, zijn ze toleranter. Daarom is er ook geen geweld op het eiland. Als je naar ieder ander feestje in Europa gaat, dan wordt je geconfronteerd met geweld. Op Ibiza niet.”

Tegen de hippies van de jaren zeventig die zich niet meer herkennen in de sfeer op het eiland zegt hij dan ook: “mensen idealiseren altijd het verleden. Ik denk dat over twintig jaar mensen dit opnieuw zullen zeggen over de tijd waarin we nu leven. Zij waren toen jong, dan voel je je een stuk vrijer dan wanneer je 40 bent met een familie.”