AMSTERDAM - Heinekenontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer willen dat filmproducent IDTV duidelijk maakt dat zij geen vuurwapens hebben gebruikt bij de eigenlijke ontvoering van Heineken en diens chauffeur en dat zij niet gericht hebben geschoten op een taxichauffeur.

Ook moet de producent melden dat de filmmakers hebben verzonnen dat Meijer zijn toenmalige vriendin een blauw oog heeft geslagen.

De twee ontvoerders eisten dit dinsdag in kort geding, bij monde van hun advocaat Bart van Tuinen. Boellaard en Meijer bleven weg uit het Amsterdamse gerechtsgebouw omdat zij geen trek hadden in een confrontatie met de pers.

Beiden komen met naam en toenaam voor in de film De Heineken Ontvoering, die sinds enkele weken in tientallen Nederlandse bioscopen draait en een succes is. Eerder probeerde Willem Holleeder tevergeefs te voorkomen dat de film in omloop zou worden gebracht.

Disclaimer

Boellaard en Meijer willen 'slechts' een aanpassing van de disclaimer (het tekstblokje aan het eind van de film waarin, in dit geval, staat dat feiten met fictie zijn vermengd). Daarin moet specifiek worden verwezen naar de scenes die zij betwisten.

Ondoenlijk, betoogde IDTV's advocaat Jens van den Brink dinsdag, want alle kopieën zouden uit de bioscopen moeten worden teruggehaald, de moederband zou een complexe, nog nooit eerder vertoonde aanpassing moeten ondergaan en de film zou opnieuw in omloop moeten worden gebracht.

Afgezien van deze heisa vindt IDTV dat de rechter de eisen van de ontvoerders moet afwijzen, omdat de makers van de film gepast gebruik hebben gemaakt van de artistieke vrijheid die hun toekomt.

Tegemoetkoming

IDTV is de beide ontvoerders al een klein beetje tegemoetgekomen: de bestaande disclaimer is onlangs op de website van de film geplaatst en Van den Brink zegde dinsdag toe dat deze op de nog uit te brengen dvd van de film langer te zien zal zijn dan op de film in de bioscoop.

De rechter doet uitspraak op 1 december.