AMSTERDAM - Batman heeft het in zijn nieuwe film The Dark Knight Rises zwaar.

"Deze film begint een jaar of acht na The Dark Knight en het gaat niet goed met Bruce Wayne", zegt regisseur Christopher Nolan over Batmans alter ego tegen het Engelse filmtijdschrift Empire.

Tom Hardy speelt de schurk Bane in de derde Batman-film van Nolan. "Met Bane willen we Batman op de proef stellen zoals nog niet eerder gezien, zowel mentaal als fysiek", vertelt Nolan.

"Hij is gigantisch, gemeen en keihard", vult Hardy aan. "Bane gebruikt elke mogelijkheid om een tegenstander uit te schakelen. Gewrichten worden verpulverd, kelen dichtgestampt, en ribbenkassen kapot gestompt. Hij is qua actie en mentaliteit een absolute terrorist."

Heath Ledger

Na de dood van Heath Ledger werd lang nagedacht over een acteur die Batmans aartsvijand The Joker kon vervangen. Uiteindelijk kozen de makers voor een nieuwe schurk, de sadistische Bane. De Australische Ledger won in 2009 postuum een Oscar voor zijn rol als The Joker.

"Aan het eind van The Dark Knight zat Batman in een moeilijk parket", gaat de 41-jarige Nolan verder. Wayne verloor zijn grote liefde Rachel Dawes en moest op de vlucht voor de politie van Gotham City. "Deze nieuwe film is echt bedoeld om het verhaal van Batman en Bruce Wayne af te ronden", aldus de regisseur.

The Dark Knight Rises gaat in juli in première.