AMSTERDAM - Billy Crystal neemt de presentatie van de Oscars van zijn rekening. Dat maakte de 63-jarige acteur, die de ceremonie al acht keer eerder aan elkaar praatte, bekend via Twitter. Crystal vervangt Eddy Murphy.

"Sommige van de beste momenten uit mijn carrière vonden plaats op het podium bij de Oscars", reageert Crystal in een verklaring.

"Ik ben ontzettend blij dat ik terug ben." Ook de voorzitter van de Academy kan zijn geluk niet op. "Het doet me veel deugd dat Billy terug is. Hij is een legendarische komiek en een Oscar-icoon en het voelt goed om hem op de plek te hebben waar hij hoort."

Crystal presenteerde de show eerder van 1990 tot en met 1993 en daarna in 1997, 1998, 2000 en 2004. Afgelopen jaar verscheen hij als gast in de show, waar hij door het publiek werd ontvangen met een staande ovatie.

Crystal liet daarna doorschemeren dat het 'leuk zou zijn' om de presentatie nog een keer voor zijn rekening te nemen.

Eddie Murphy

In eerste instantie was Eddie Murphy gekozen als host. Murphy bedankte woensdag omdat hij loyaal wil blijven aan zijn creatieve partner, de producent en regisseur Brett Ratner, die opstapte door de ophef die was ontstaan over zijn opmerking dat repetities voor 'flikkers' zijn. Ratner wordt vervangen door Brian Grazer.

De Oscars worden op 26 februari uitgereikt in Hollywood.

Billy Crystal presenteert Oscars