AMSTERDAM - Glenn Close gaat de hoofdrol spelen in de verfilming van het boek Thérèse Raquin van de Franse schrijver Emile Zola. De 64-jarige actrice wordt hierin bijgestaan door de 22-jarige Elizabeth Olsen.

Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

Thérèse Raquin speelt zich af in het Parijs van 1867 en gaat over de 21-jarige Thérèse die tegen haar zin met haar neef Camille is getrouwd.

Drijvende kracht hierachter is haar zeer dominante tante, Madame Raquin, die het huwelijk puur uit eigenbelang heeft gearrangeerd. Als Thérèse de kans krijgt, begint ze een hevig gepassioneerde relatie met een van Camilles vrienden.

Het boek was na het verschijnen zeer populair bij het publiek, maar werd door sommige critici bestempeld als vulgair en smerig. Zola zag zijn boek meer als een wetenschappelijke studie dan als kunstuiting. Hij noemde zijn roman altijd 'een beschrijving van temperamenten, niet van personages'. Thérèse Raquin staat bekend als een voorbeeld van het naturalisme.

Jaren

Close is al jaren betrokken bij de verfilming. Olsen is na haar doorbraak met de thriller Martha Marcy May Marlene, die in Nederland op 29 maart uitkomt, een veel gevraagd nieuw talent en zou zelfs een kanshebber zijn voor de Oscar voor beste actrice.

Ook Close maakt volgens critici een goede kans in deze categorie met haar nieuwe film Albert Nobbs, waarin ze een als man verklede vrouw speelt.

De verfilming van Thérèse Raquin wordt het regiedebuut van Charlie Stratton, die ook het scenario schreef. De opnames staan gepland voor komend voorjaar.