AMSTERDAM - Brett Ratner heeft zich dinsdag teruggetrokken als producent van de Oscars van volgend jaar.

De regisseur heeft dit besluit genomen nadat hij een opmerking plaatste die veel homoseksuelen in het verkeerde keelgat is geschoten.

Ratner maakte de opmerking tijdens een presentatie van zijn nieuwe film Tower Heist, waar Eddie Murphy en Ben Stiller de hoofdrollen vertolken. De regisseur werd gevraagd of hij en zijn cast veel repeteren voor een scène. "Repetities zijn voor flikkers", antwoordde hij. Even later bood hij zijn excuses aan.

'Onacceptabel'

Volgens Tom Sherak, directeur van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, heeft Ratner de juiste beslissing genomen. "Brett is een goed mens, maar zijn opmerking was onacceptabel."

De 42-jarige regisseur zou samen met Don Mischer de productie op zich nemen van de 84e uitreiking van de Oscars. Mischer blijft wel aan als producent, of Ratner wordt vervangen is nog niet bekend. De Oscars worden in februari uitgereikt in Hollywood. Eddie Murphy presenteert de awardshow.

Ratner was onder meer verantwoordelijk voor de regie van de drie Rush Hour-films. Ook was hij regisseur van films als Red Dragon en X-Men: The Last Stand en nam hij de productie van de serie Prison Break op zich.Ónaceptabel