AMSTERDAM - Vanessa Redgrave krijgt van de Amerikaanse Academy of Motion Picture Arts and Sciences een prijs voor haar gehele carrière.

De Engelse actrice acteert ruim 55 jaar in films en op toneel en werd al zesmaal genomineerd voor een Oscar. Ze won het begeerde gouden beeldje in 1977 voor haar bijrol in Julia.

Het is voor het eerst dat de Europese tak van de Academy een eerbetoon geeft aan een acteur. De 74-jarige Redgrave mag de prijs zondag in Londen in ontvangst nemen uit handen van James Earl Jones.

De 80-jarige Amerikaanse acteur en Redgrave staan momenteel in de Britse hoofdstad op de planken in de theaterversie van Driving Miss Daisy. De acteurs waren al eerder te zien als de welgestelde Miss Daisy en haar trouwe, zwarte chauffeur Hoke toen het stuk op Broadway werd opgevoerd.

Governor's Awards

Jones wordt zaterdag zelf geëerd met een Oscar voor zijn oeuvre tijdens de prestigieuze Governor's Awards ceremonie in Los Angeles. Hij heeft er echter voor gekozen daar niet bij aanwezig te zijn om de geplande voorstellingen van Driving Miss Daisy te kunnen spelen.

Het komt wel vaker voor dat zogenoemde 'honorary Oscars' door het jaar heen worden uitgereikt. Deze maken geen onderdeel uit van de prestigieuze Oscar-uitreiking vanuit het Kodak Theatre in Los Angeles, die doorgaans in februari of maart plaatsvindt.