AMSTERDAM - Ridley Scott wil een vervolg op zijn film Blade Runner maken.

De 74-jarige Engelse regisseur is op zoek naar een scenarist. Filmmaatschappij Alcon kondigde de film in augustus al aan, maar toen was nog niet duidelijk of het een vervolg of een prequel betrof.

''Ik denk dat ik bijna een schrijver heb die kan leveren wat ik wil", zegt Scott tegen de Amerikaanse krant Wall Street Journal. "We zijn al best een eind gevorderd."

En hoe graag de regisseur wellicht ook zou willen voortborduren op het origineel, dat uiteindelijk een cultklassieker werd, hij gaat verder met nieuwe personages. Scott wil de film 'met een nieuwe cast' maken. Zonder Harrison Ford, dus.

Replicants

Blade Runner uit 1982 was geïnspireerd op het boek Do Androids Dream of Electric Sheep van Philip K. Dick. Het verhaal gaat over 'blade runner' Rick Deckard, een rol van Harrison Ford, die jacht maakt op 'replicants', mensachtige robots die een vrij leven leiden. De leider van de replicants werd gespeeld door Rutger Hauer.

Geruchten over een eventueel vervolg circuleren al sinds vlak na de première. Toch gooide de film, die een duister en naargeestig toekomstbeeld schetst, niet meteen hoge ogen.

"Ik denk juist dat de film daarom in het begin niet populair was", zegt Scott. "De film is ook niet zozeer een spannende sciencefictionfilm, maar veel meer een verhaal over menselijkheid en sterfelijkheid."

Blade Runner-fans zullen voorlopig nog wel op een vervolg moeten wachten. Wanneer de film in productie gaat, is namelijk nog onbekend.