AMSTERDAM - Melancholia maakt kans op acht European Film Awards. Het sciencefictiondrama van Lars von Trier werd onder meer genomineerd in de categorieën beste film en beste regisseur. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt.

In de Deense productie Melancholia, met Kirsten Dunst in de hoofdrol, worden twee zussen gevolgd terwijl de aarde op ramkoers ligt met een andere planeet.

De film neemt het in de categorie beste film op tegen het Franse The Artist, het Deense Hævnen, het Finse Le Havre, het Belgisch-Frans-Italiaanse Le Gamin au Vélo en Het Britse The King's Speech, de grote winnaar van de laatste Oscaruitreiking.

De Nederlandse film Tirza werd opgenomen in de voorselectie van de categorie beste film, maar heeft de laatste zes niet gehaald. Nederlandse inbreng is wel terug te vinden in de categorie beste documentaire, met De Stand van de Sterren van Leonard Retel Helmrich. De Nederlands-Belgische film Adem is genomineerd voor een Discovery Award voor beste debuutfilm.

De 2500 leden van de European Film Academy bepalen uiteindelijk wie de winnaars worden. De European Film Awards worden op 3 december in Berlijn uitgereikt.