AMSTERDAM - Gary Oldman is gevraagd voor de rol van de tovenaar Merlijn in de film Arthur & Lancelot. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De Britse acteur heeft al enige ervaring met het spelen van een tovenaar in de Harry Potter-films, waarin hij te zien is als Sirius Black.

Het scenario is van David Dobkin, die ook voor de regie tekent. Hij maakte eerder de actiekomedie Shanghai Knights, met Jackie Chan en Owen Wilson en de komedie The Change-Up, met Ryan Reynolds en Jason Bateman.

King Arthur

Dobkin liet al weten het verhaal van Arthur uit het mythologische te willen tillen en iets realistischer te maken. De laatste keer dat dit werd geprobeerd, met King Arthur uit 2004, flopte de film enorm en knakte het bijna de carrière van de toen aanstormend acteur Clive Owen.

De rol van Lancelot is al vergeven aan de Zweedse acteur Joel Kinnaman, bekend van Snabba Cash en de tv-serie The Killing. Hij is momenteel bezig met de opnames van The Girl With the Dragon Tattoo. Producent Warner Bros is nog op zoek naar een Arthur. De film moet in 2013 verschijnen.

De 53-jarige Oldman is momenteel nog voor Warner Bros aan de slag met de Batman-film The Dark Knight Rises van regisseur Christopher Nolan. Hij is vanaf 15 december te zien in de spionagethriller Tinker Tailor Soldier Spy. Hierin speelt hij de hoofdrol van gepensioneerde spion tijdens de Koude Oorlog die weer in actieve dienst komt om een Russische mol binnen MI6 op te sporen.