AMSTERDAM - De Nederlandse film doet het op dit moment erg goed in de bioscopen.

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) blijkt dat in de top 20 van best bezochte films van afgelopen week, acht producties van Nederlandse bodem zijn.

''Of dat een record is weet ik niet, maar het is wel heel erg bijzonder'', aldus een woordvoerder van het Nederlands Filmfonds donderdag.

Heineken

In de lijst van de NVF, waarin het bioscoopbezoek van donderdag 27 oktober tot en met woensdag is opgenomen, staat De Heineken Ontvoering op nummer twee.

All Stars 2 Old Stars staat op vier, Bennie Stout op acht en Razend op negen. Sinterklaas en het Raadsel van 5 december eindigde op de 13e plek, Body Language op 16, De Bende van Oss op 19 en Patatje Oorlog op 20.

Gouden film

Het Nederlands Filmfonds becijferde dat de acht Nederlandse films tot en met zondag in totaal bijna 900.000 bezoekers hebben getrokken. Zes producties wonnen al een Gouden Film voor meer dan 100.000 bezoekers.

De komende weken worden nog meer nieuwe Nederlandse films verwacht. Onder Ons van Marco van Geffen komt op 10 november uit, Nova Zembla van Reinout Oerlemans is vanaf 24 november in de bioscoop te zien en New Kids Nitro van Steffen Haars en Flip van der Kuil gaat op 8 december draaien.