AMSTERDAM - De nieuwe James Bond-film gaat Skyfall heten. Dat is bekendgemaakt op de Bond 23-persconferentie in het Corinthia hotel in London.

Hoofdrolspeler Daniel Craig maakte de titel van de 23e Bond bekend. Ook vertelde de Engelse acteur dat de acteurs vandaag beginnen met de opnames. Zes jaar geleden volgde Craig Pierce Brosnan op als vertolker van James Bond.

De Engelsman heeft een paar frusterende maanden achter de rug, vertelde hij. ''Ik wilde zo graag beginnen, maar moest wachten. Dit moet de beste film uit de serie worden. Bond met een hoofdletter B.''

Naomie Harris

De relatief onbekende Franse actrice Bérénice Marlohe en de Britse Naomie Harris (Pirates of the Caribbean) gaan de Bondgirls spelen. Wat de rol van de Marlohe wordt is nog niet helemaal duidelijk.

Harris speelt geheim agent Even. Zij bereidde zich de laatste maanden voor door middel van yoga, rijden in stuntwagens en oefenen met diverse wapens.

Judi Dench kruipt in de 23e Bond opnieuw in de huid van M, eindverantwoordelijke bij de Britse geheime dienst. Regisseur Sam Mendes vertelde de aanwezige journalisten dat hij diverse verrassingen in petto heeft. Hij gaat de film opnemen in onder andere Londen, Shanghai en Istanboel.

Javier Bardem

Ook Javier Bardem, Ben Whishaw, Ralph Fiennes en Albert Finney hebben een rol bemachtigd in de actiefilm. Bardem, die de slechterik gaat spelen, vertelde op de persconferentie dat hij het als een enorme eer ziet om mee te mogen doen.

Filmproducenten MGM Studios en Sony Pictures maken de 23e Bondfilm mogelijk. Zij hebben de domeinnamen JamesBond-Skyfall.com en Skyfallthefilm.com geclaimd.

Skyfall is in het najaar van 2012 in de bioscoopzalen te zien. Dat is vier jaar na het uitkomen van het laatste deel, Quantum of Solace.

Cast Skyfall