AMSTERDAM - Ben Kingsley gaat een hoofdrol spelen in een verfilming van het toneelstuk A Doll's House. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Het stuk van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen gaat over een familie die uit elkaar valt ten tijde van een economische recessie.

A Doll's House vertelt over de jonge Nora Helmer vrouw die te kampen heeft met een zeer dominante echtgenoot, die bankier is.

Hun huwelijksperikelen worden alleen maar erger als een economische crisis aanbreekt. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in 1879 en werd destijds door enkele vrouwenbewegingen bestempeld als zeer vooruitstrevend en bevorderlijk voor de emancipatie.

"Het gegeven van een familie die uiteenvalt tijdens een recessie is nu net zo relevant als 130 jaar geleden", zegt Charles Huddleston, directeur van productiemaatschappij Cinema Altera. Hij gaat de film regisseren naar zijn eigen bewerking van het theaterstuk.

Persoonlijker

Waar het origineel nog gaat over het verlies van aanzien en sociale status, wil hij de gevolgen ditmaal veel persoonlijker maken. "De financiële beslissingen van de personages bedreigen zelfs hun leven."

De 67-jarige Kingsley speelt Dr. Rank, een vriend van het echtpaar. De rol van Nora Helmer is voor de nog grotendeels onbekende Michele Martin, wie haar man gaat spelen is nog onbekend. Julian Sands, te zien in The Killing Fields, Leaving Las Vegas en de tv-serie Smallville, speelt een malafide geldschieter die het echtpaar steeds dieper in de problemen brengt. De opnames gaan in januari van start.