AMSTERDAM - Willem Holleeder heeft het kort geding tegen IDTV Film verloren. De topcrimineel had via de rechter willen voorkomen dat de film De Heineken Ontvoering in zijn huidige vorm in omloop wordt gebracht.

De rechter in Amsterdam wees zijn eis vrijdag af. Holleeder meent dat de film hem neerzet als een meedogenloze boef.

In de film komt het personage Willem Holleeder weliswaar niet voor, maar de door de filmmakers gefingeerde ontvoerder Rem zou in vele opzichten naar de jonge Holleeder zijn gemodelleerd.

De rechter heeft een vonnis in verkorte vorm gewezen. De motivering volgt op vrijdag 28 oktober.

Samensmelting

Volgens de filmmakers is Rem een samensmelting van Holleeder en medeontvoerder Martin Erkamps. Zij beschouwen dit als een artistieke ingreep in het oorspronkelijke ontvoeringsverhaal, die het dramatisch gehalte van de film ten goede komt .

De makers vinden dat zij zich die vrijheid kunnen permitteren.

Trailer

Holleeder vreesde dat het publiek niet in staat zal zijn feit van fictie te onderscheiden. De fictie betreft onder meer de sadistische, psychopathische trekken die ontvoerder Rem zijn meegegeven, zeggen Holleeder en zijn advocaten.

Zij hebben de film, die vanaf 27 oktober in de Nederlandse bioscopen zal draaien, niet gezien, maar baseerden hun oordeel op de trailer en een versie van het script.

Lookalike

De advocaten Stijn Franken en Dieuwke Levinson hebben betoogd dat de makers er ook nog eens voor hebben gekozen Rem te laten vertolken door een ‘lookalike’ van Holleeder, acteur Reinout Scholten van Aschat. Rem moet ook daarom uit de film, meenden de raadslieden. Volgens IDTV kwam die eis neer op een verbod van de hele film.

Inmiddels zijn drie andere ontvoerders ook gaan morren over de film. Zij hebben sommaties gestuurd naar IDTV Film. Holleeders criminele ‘gabber’ van destijds, Cor van Hout, werd in 2003 geliquideerd.

Belangrijke uitspraak

Filmproducent IDTV Film is verheugd over het vonnis. ''Een belangrijke uitspraak'', zei IDTV's advocaat Jens van den Brink vrijdag. ''Het ging om grote principes en de vrijheid van meningsuiting was in deze zaak in het geding.''

Volgens Van den Brink is met spanning op de uitspraak gewacht, ook al was hij ervan overtuigd dat de rechter ten faveure van IDTV zou oordelen. ''Je kunt natuurlijk ook nog verliezen...''

Van den Brink benadrukt dat het vonnis betekent dat de werkelijkheid door schrijvers en filmmakers bewerkt mag worden met fictieve elementen, zoals de makers in De Heineken Ontvoering hebben gedaan.

''Je hoeft dus niet per se een documentaire te maken en je hebt ook geen toestemming nodig van betrokkenen als je als kunstenaar een waargebeurd verhaal tot je onderwerp maakt.''

Fictieve elementen

De raadsman verwees naar een eerdere uitlating van Rutger Hauer, de vertolker van Freddy Heineken in de film, over de bezwaren van Holleeder tegen het gebruik van fictieve elementen in de film.

''Rutger Hauer vergeleek deze kwestie met de film Soldaat van Oranje, waarin hij hij destijds een hoofdrol speelde. Ook in dat verhaal zijn meerdere personen samengevoegd tot één karakter.''

Felicitaties

Willem Holleeder respecteert het vonnis in het kort geding, zo laat zijn advocaat Stijn Franken weten. ''Het was Holleeder vooral te doen om het feit dat hij duidelijk wilde maken dat bepaalde elementen in de film niet kloppen'', aldus Franken.

''Dat heeft hij nu gedaan. Hij feliciteert IDTV met deze uitslag en wenst de producent veel succes met de film.''

Hoger beroep

De raadsman kon zelf geen nadere reactie op de uitspraak geven, omdat de motivering ervan nog een week op zich laat wachten. Of er aanknopingspunten zijn voor een eventueel hoger beroep is voor Franken daarom evenmin te zeggen.

Daar komt bovenop dat de film nog voor het beschikbaar komen van die motivering in omloop zal zijn gebracht. De Heineken Ontvoering, die afgelopen maandag zijn première beleefde, is vanaf 27 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.

Niet aanwezig

De inhoudelijke behandeling van het kort geding had donderdag plaats in de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Holleeder, die momenteel het laatste deel van een gevangenisstraf uitzit die hem is opgelegd wegens de afpersing van enkele zakenlieden, was daar zelf niet bij aanwezig.

Volgens een woordvoerder van Jusitie wogen "de belangen van Holleeder niet op tegen de risico’s die het verlaten van de inrichting met zich meebrengen."

De crimineel was in 1983 een van de ontvoerders van biermagnaat Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. De beide slachtoffers werden wekenlang vastgehouden in een loods in het westelijk havengebied in Amsterdam.