AMSTERDAM - Op het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam zijn 50 Nederlandse documentaires te zien.

In totaal staan er 319 titels op het programma, waarvan 88 hun wereldpremière beleven. De organisatie heeft vrijdag het programma van IDFA bekendgemaakt.

De Deense documentaire The Ambassador is de openingsfilm. De documentaire van de Deense filmmaker en journalist Mads Brügger Cortzen (1972) gaat over de handel in diplomatieke paspoorten in Afrika.

In de competitie voor beste lange documentaire zijn 16 films opgenomen, waaronder twee Nederlandse producties. Het gaat om About Canto van Ramon Gieling en de Duits-Nederlandse productie Gozaran / Time Passing van Frank Scheffer.

About Canto gaat over een zoektocht naar het mysterie van de compositie Canto Ostinato, van de Nederlandse componist Simeon ten Holt, die het leven van veel mensen ingrijpend heeft veranderd.

In Gozaran / Time Passing keert een Iraanse componist in ballingschap na 25 jaar terug naar zijn geboorteland om daar een orkest te dirigeren. Zijn idealen aarden moeilijk in het hedendaagse Iran.

Winnaar

Op 25 november wordt de winnaar bekendgemaakt. Die ontvangt een sculptuur en een geldprijs van 12.500 euro. Onder anderen de Nederlandse regisseuse Suzanne Raes (Hou me vast - De Dijk) zit in de jury.

De 14e editie van het IDFA vindt plaats van 16 tot en met 27 november op en rond het Rembrandtplein.