AMSTERDAM - De aanklacht van een Irak-veteraan tegen de makers van de oorlogsfilm The Hurt Locker is donderdag verworpen.

Bommenexpert en sergeant Jeffrey Sarver vond dat de film op zijn leven was gebaseerd. Hij werd echter niet in de aftiteling genoemd, en eiste een deel van de opbrengst.

Bij de aanklacht had Sarver het over miljoenen. Nu worden de kosten van de rechtszaak die de aangeklaagden hebben gemaakt op hem verhaald.

Scenarist Mark Boal is in 2004 enkele maanden op stap geweest met Sarver om zo onderzoek te doen voordat hij aan het script van The Hurt Locker begon. Vervolgens zou de bommenexpert model hebben gestaan voor hoofdpersonage Will James, gespeeld door Jeremy Renner. De makers hebben dat nooit erkend.

Creatieve kwaliteiten

Volgens een federale rechter is het succes van de film vooral te danken aan de creatieve kwaliteiten van de filmmakers. "Door deze uitspraak worden de verstikkende effecten van aanklachten op alle kunstuitingen een stuk minder", zegt Tom Gorry, advocaat van de geldschieters van The Hurt Locker.

Ook advocaat Jeremiah Reynolds, die Boal en regisseur Kathryn Bigelow verdedigde, is verheugd. "Geen enkele kunstenaar moet ooit gedwongen worden een hele wereld te verzinnen die niets met de onze te maken heeft, alleen uit angst voor een rechtszaak."

Hoger beroep

Sarver is van plan in hoger beroep te gaan. Hij klaagde de filmmakers vorig jaar aan, enkele dagen voor de Amerikaanse première van The Hurt Locker, maar volgens hem zijn de effecten na het succes van de film alleen maar verergerd. Hij zou worden uitgelachen door zijn collega's in het leger en daardoor zijn werk niet meer naar behoren kunnen doen.