Heng heng! De kettingzaag galmt weer door de bioscoop. Ook wie huiverig tegenover remakes van horror-klassiekers staat, moet toegeven dat het nieuwe model Chainsaw bijna net zo doeltreffend is.@@@@

Bekijk video: (met trailer)
Modem/ Breedband

Wanneer een groepje tieners in een horrorfilm over een afgelegen landweggetje rijdt en autopech krijgt, weten me meteen dat het fout gaat aflopen. Dertig jaar terug kwam de eerste echte Texas Chainsaw Massacre echter als een mokerslag aan. In een van de engste horrorfilms aller tijden ging iedereen eraan, zonder reden of verklaring achteraf. Puur willekeur van Leatherface, een maniak met een masker van mensenhuid. De raspende soundtrack -alsof er nagels over een schoolbord krasten- en meedogenloze beelden maakten de film nog onverdraaglijker.

Bhagwan

In de nieuwe versie zijn die scherpe randjes er een beetje af, maar blijft er nog genoeg te gruwelen. De muziek strijkt minder tegen de haren in, en de achtergronden van Leatherface worden verklaard (slechte jeugd, slechte huid, veel gepest). Maar verder probeert Nispel -een Duitse Bhagwan!- de kijker zo snel mogelijk tegen het plafond te krijgen. Mét stalen schuifdeuren, vlijmscherpe vleeshaken en zoveel verrotting in beeld dat je het bijna kan ruiken.

Liftster

Het slachtvee is een groepje tieners dat met in Mexico gekochte weed op weg is naar een pop-concert, want de jaren zeventig-setting is ook al gehandhaafd. Het groepje, onder leiding van Jessica Biel en Eric Balfour, pikt in bloedheet Texas een liftster op die zich vervolgens onverwacht van kant maakt. Dat is al net zo schokkend als waar ze het pistool vandaan haalt. Haar laatste woorden: 'jullie gaan er allemaal aan!' Pang!

Inteelt & hippies

De geschokte tieners maken dan de klassieke fout als eerzame burgers de zelfmoord aan te willen geven. Dat kan je op het platteland van Texas, waar inteelt eerder gewoonte dan uitzondering lijkt te zijn, beter niet doen. Want dan krijg je te maken met gestoorde sheriff R. Lee Ermey (de brulboei uit Full Metal Jacket). En die heeft het niet zo op hippies met weed.

Blair Witch

Texas Chainsaw Massacre is voor de verandering eens een remake die geslaagd genoemd mag worden. Videoclip-regisseur Nispel is in zijn speelfilmdebuut hooguit overenthousiast, wat zich uit in onnodig effectbejag. En hij had ook beter de sterk op The Blair Witch Project leunende proloog en epiloog achterwege kunnen laten, die het publiek moet doen geloven dat alles waar gebeurd is. Maar voor wie de oude kettingzaag te roestig is, is deze gloednieuwe griezel een prima surrogaat. Heng heng!

Het Parool: "heeft niet de brute stootkracht van het origineel, maar (..) er wordt een enge film beloofd, en Nispel komt over de brug"
De Volkskrant: "een glad, weinig opzienbarend product, dat de titel en de reputatie van de beruchte voorganger slechts gebruikt als marketingmiddel"
In 60 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm