LOS ANGELES - Amsterdam verliest het filmevenement CineEurope, dat al vijftien jaar elke zomer in de RAI plaatsvond.

Dat heeft de organisatie van het evenement vrijdag op haar website gemeld.

CineEurope is een beurs voor exploitanten, distributeurs en toeleveranciers van bioscoopapparatuur uit heel Europa.

Op het evenement komen jaarlijks grote namen uit de filmwereld vertellen over hun nieuwe projecten.

De afgelopen jaren deden onder meer James Cameron, Tom Cruise en Ridley Scott in het kader van CineEurope Nederland aan.

Barcelona

De beurs verhuist naar Barcelona. De 2012-editie van het evenement vindt in juni plaats in een groot conferentiecentrum in de Spaanse stad.

Barcelona had zichzelf bij de organisatie al enige tijd in de kijker gespeeld als mogelijke locatie voor de internationale filmbeurs.

''Ontzettend jammer'', noemt een woordvoerster van de RAI het vertrek van de beurs, ''maar we begrijpen hun beweegredenen''.

Groter

De organisatie van CineEuropa was op zoek naar een grotere bioscoopzaal, maar in de RAI was geen ruimte voor uitbreiding. In Barcelona krijgt de beurs een zaal met 2400 stoelen, in Amsterdam was het maximum 1100 zitplaatsen.

Volgens de woordvoerster was de organisatie CineEurope altijd zeer tevreden over de RAI. De organisatoren van de beurs hebben dan ook voor de zekerheid een plek in de RAI-agenda gereserveerd voor 2013 en 2014, mocht Barcelona niet bevallen. De RAI-zegsvrouw noemt CineEurope een relatief kleine vakbeurs met zo'n 5000 bezoekers.