AMSTERDAM - Huub Stapel vindt het steeds makkelijker om rollen af te wijzen. De 56-jarige acteur wees de beroemde regisseur Lars von Trier tot drie keer toe af.

"Het zijn best moeilijke beslissingen, maar ik heb wel geleerd om daar niet langer dan een half uur verdrietig om te zijn", legt Stapel uit.

"Ik heb een heleboel mooie projecten moeten afzeggen omdat ik niet meer overdag wil filmen en 's avonds wil optreden." Acht jaar geleden had Stapel een burn-out. Sindsdien doet hij het een stuk rustiger aan.

"Je kunt niet meer overdag een fatsoenlijke draaidag hebben en dan 's avonds een voorstelling spelen. Dan ben je gewoon vijftien, zestien uur aan het werk op een dag. Dat red ik geen week meer, dan heb ik een tweede burn-out."

Europa

Stapel wees onder meer een rol in Von Triers Europa af. "Dat is jammer, maar je moet een keuze maken", blikt de acteur terug. "Uiteindelijk zijn het rolletjes waarbij je drie seconden in beeld bent, maar daarvoor moet je een maand naar Zweden of Denemarken."

Hoewel Stapel het rustiger aan doet, heeft hij nog steeds liefde voor het vak. "Ik heb nu meer dan 120 rollen gespeeld en ik hoop dat er nog een heleboel komen, maar ik ren niet meer zo achter m'n staart aan de wereld over. Ik moet alleen maar leuke dingen doen en zorgen dat het met mezelf goed gaat."