AMSTERDAM - De Nederlandse filmmaker Matthijs van Heijningen Jr. wil de horrorfilm Army of the Dead nieuw leven inblazen.

Producent Universal wil hem die kans geven maar dan moet zijn regiedebuut The Thing, ook een horrorfilm en ook van Universal, wel eerst een succes worden. Army of the Dead is een vervolg op Dawn of the Dead van Zack Snyder.

"Het zou mooi zijn als ik 'm kon maken", zegt Matthijs van Heijningen Jr., zoon van de bekende filmproducent, tegen de Amerikaanse nieuwssite Indiewire.

Het project was al in een vergevorderd stadium maar werd door de economische crisis in de ijskast gezet, laat hij weten. "Ik zou graag de draad oppakken, want het is een goed project."

Gewone mensen

Dawn of the Dead uit 2004 gaat over een groepje 'gewone mensen' die moeten overleven tijdens een epidemie die mensen in zombies verandert. In Army of the Dead is een muur om Las Vegas gebouwd om de meutes zombies binnen te houden. Menselijke overlevenden plannen expedities om het achtergebleven geld uit de casino's te halen.

Van Heijningen heeft al andere plannen, mocht Army of the Dead niet doorgaan. "Ik wil een boekverfilming maken over het Russische front in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is tegelijk heel grappig en vreselijk, en toont de absurditeit van de oorlog. Daarnaast zou ik graag een horrorkomedie willen maken, zoiets als An American Werewolf in London."

The Thing gaat over een groep wetenschappers op de Zuidpool die een buitenaards wezen uit het ijs graven. Deze film verschijnt op 17 november in de Nederlandse bioscoop.