AMSTERDAM - Robert Downey Jr. wil een film maken over de fictieve strafpleiter Perry Mason. Hij wil de hoofdrol spelen en de film produceren en heeft ook al een eerste versie van een scenario geschreven.

Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Perry Mason werd vooral bekend door een misdaadserie uit de jaren vijftig en zestig met Raymond Burr in de titelrol. Hij verscheen in 1933 voor het eerst in een boek van de Amerikaanse advocaat en schrijver Erle Stanley Gardner.

In totaal schreef Gardner 82 boeken en vele korte verhalen over de detective en zijn secretaresse Della Street, privédetective Paul Drake en Masons grote opponent Hamilton Burger.

Perry Mason

Vier jaar na verschijnen van het eerste boek was Perry Mason voor het eerst te horen op de Amerikaanse radio. In de jaren dertig en veertig was Mason meermalen in de bioscoop te zien en in de jaren tachtig en negentig verschenen talloze tv-films over de strafpleiter. Nu hebben filmproducent Warner Bros en Downey de handen ineengeslagen voor een nieuwe bioscoopfilm.

De 46-jarige Downey wil het verhaal zich laten afspelen in het Los Angeles van de jaren dertig. De acteur was eerder succesvol met zijn Sherlock Holmes-film die zich afspeelt in de jaren twintig, waarop een vervolg in de maak is.

Momenteel wordt gezocht naar een scenarist die het script van Downey kan bewerken. Wanneer de Mason-film in productie moet gaan, is nog onbekend.