KOPENHAGEN - De politie in Denemarken heeft woensdag regisseur Lars von Trier verhoord in verband met enkele omstreden uitspraken die hij in mei deed tijdens het Filmfestival van Cannes.

Tijdens een persconferentie over zijn film Melancholia liet hij destijds weten dat hij zichzelf beschouwt als een nazi en dat hij begrip heeft voor Hitler.

Daarmee heeft hij volgens Justitie in Frankrijk mogelijk wetgeving tegen het verheerlijken van oorlogsmisdaden overtreden.

De Deense autoriteiten bevestigden woensdagavond dat Von Trier is verhoord. De regisseur staat bekend om zijn gitzwarte humor en om het feit dat hij niet politiek correct is.

Nazi

''Ik heb lang gedacht dat ik joods was en vond dat prima. Toen ontmoette ik (de Deens-joodse regisseuse) Susanne Bier en daar werd ik niet zo blij van. Toen kwam ik erachter dat ik eigenlijk een nazi ben'', zo zei hij in Cannes.

Hij vertelde ook dat zijn familie Duits is. ''Daar ben ik wel blij mee. Wat kan ik zeggen? Ik begrijp Hitler, ik heb wel enige sympathie voor hem.'' Later zei Von Trier dat zijn opmerkingen als grap bedoeld waren.