AMSTERDAM - Willem Holleeder wil via de rechter voorkomen dat de film De Heineken Ontvoering in de bioscoop komt. Hij heeft een kort geding aangespannen tegen de producent van de film, IDTV Film.

Zowel de advocaat van IDTV, Jens van den Brink, als de civiele advocaat van Holleeder, Dieuwke Levinson-Arps, hebben het bestaan van de procedure woensdag bevestigd. Het geding dient voor de Amsterdamse rechtbank op 20 oktober.

De film zou vanaf 27 oktober in de Nederlandse bioscoop te zien moeten zijn. Rutger Hauer vertolkt in de door Maarten Treurniet geregisseerde film de rol van Heineken.

De juridische spoedprocedure vindt plaats in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, wat betekent dat Holleeder zelf aanwezig zal zijn.

Principiële kwestie

Volgens advocaat Van den Brink gaat het om een principiële kwestie. ''Het staat een filmmaker vrij om een film te maken over een misdaad, zeker als het om een van de meeste spraakmakende uit de recente geschiedenis gaat.’’

Holleeder stelt dat de weergave van de feiten 100 procent waarheidsgetrouw moet zijn, zegt Van den Brink ''IDTV is het daar niet mee eens’’, aldus de raadsman.

Personage

Holleeder komt als personage in de film niet voor. De makers hebben zijn persoon samengesmeed met die van mede-ontvoerder Martin Erkamps.

Holleeder zit momenteel het laatste deel van een gevangenisstraf uit die hem is opgelegd wegens de afpersing van enkele zakenlieden. Hij was in 1983 een van de ontvoerders van biermagnaat Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer.

De beide slachtoffers werden wekenlang vastgehouden in een loods in het westelijk havengebied in Amsterdam.

Inhoud

Advocate Levinson-Arps wil verder niets kwijt over de inhoud van Holleeders eis in het aanstaande geding. ''Dat past niet in de processtrategie’, aldus de raadsvrouwe. ''Ik wil het volledig ter zitting aan de rechter laten.’’

Wel zegt Levinson een snelle uitspraak van de rechter te verlangen, omdat de film zeven dagen na de rechtszitting in omloop wordt gebracht.

Regisseur Treurniet wilde woensdag niet reageren.