AMSTERDAM – Rowan Atkinson zou liever een avond dineren met zijn filmkarakter Johnny English dan met het personage waar hij wereldberoemd mee werd: Mr. Bean.

Dit zegt hij in een interview in het Amstel Hotel in Amsterdam met NU.nl, naar aanleiding van zijn nieuwe film Johnny English Reborn.

Hierin probeert de klunzige Britse geheim agent van de MI-7, die ‘geen angst, geen gevaar, maar eigenlijk niets weet’, opnieuw op zijn eigen originele manier zijn land te verdedigen. Het levert een film op waarbij de kijker vol spanning een achtervolgingsscène op de daken van Hong Kong volgt, maar halverwege die scène in de lach schiet om het belachelijke gedrag van Johnny English.

Egoïstisch

“Johnny English is een stuk verfijnder dan Mr. Bean ooit is geweest”, zo vertelt Atkinson. “Ik zou liever een avond dineren met hem dan met Mr. Bean. Johnny is veel aardiger. Eigenlijk vind ik Mr. Bean maar kinderachtig, egoïstisch en wraakzuchtig. Ik zou liever niet te veel tijd met hem doorbrengen”

De 56-jarige acteur vertelt, na zijn film Mr. Bean the Holiday uit 2007, dan ook afscheid te hebben genomen van Mr. Bean. “Ik denk dat Mr. Bean met pensioen is. Ik heb hem altijd gezien als een tijdloos persoon en ik wil niet dat hij ouder wordt. Helaas word ik dat wel.”

Bekijk interview

Wijsheid

Een centraal thema in de film is dan ook dat met het ouderdom, meer wijsheid komt. “Ik word uiteindelijk ook steeds ouder, daarom vonden we het belangrijk dit in de film te verwerken. En het levert een aantal goede grappen op voor de film.”

Volgens Atkinson delen English en Mr. Bean hetzelfde soort humor. “Het is komedie geschikt voor families. Ze zijn alletwee niet onbeleefd, ze zijn niet gewelddadig.”

Zo zit in Johnny English Reborn een achtervolgingsscène niet in een snelle auto, maar in een gepimpte rolstoel. En klimt de geheim agent zijn vijand niet achterna een gebouw af, maar neemt hij rustig de lift.

Sportschool

“Toch ben ik voor het eerst in mijn leven naar de sportschool geweest voor deze film. Er zit veel meer actie in dan in de vorige Johnny English-film. Ik deed aan kickboksing en gevechtstraining: dat vond ik eerlijk gezegd best saai. En de technieken die ik heb geleerd had ik niet eens allemaal nodig voor de film!”

En hoe keurig een race in een rolstoel ook lijkt, Atkinson heeft best wat doodsangsten uitgestaan. “Neem maar van mij aan: een rolstoel die 60 kilometer per uur gaat, is een uitdaging. Het was heel angstaanjagend. Maar heel opwindend, en het ziet er geweldig uit op het grote scherm.”

Johnny English Reborn draait vanaf donderdag in de bioscopen.

Lees de recensie van Johnny English Reborn