AMSTERDAM - Acteur Ralph Fiennes en regisseur David Cronenberg worden toegelaten tot de Fellowship van het British Film Institute (BFI).

Dat meldt de BBC dinsdag. De filmmakers krijgen de onderscheiding op de 55e editie van het London Film Festival (LFF), dat wordt georganiseerd door het BFI.

De toetreding tot het genootschap is de grootste eer die het filminstituut kan toekennen.

De 48-jarige Fiennes is voornamelijk bekend van Schindler's List, The English Patient en zijn rol als Lord Voldemort in de Harry Potter-films. Hij zegt 'zeer vereerd en verrukt' te zijn met de onderscheiding.

Zijn regiedebuut Coriolanus, een moderne bewerking van het stuk van Shakespeare, krijgt een speciale galavertoning tijdens het filmfestival.

De 68-jarige Cronenberg, vooral bekend als regisseur van The Fly, Crash en Eastern Promises, is de eerste Canadees die de prestigieuze prijs ontvangt. Zijn nieuwste film, de thriller A Dangerous Method over de relatie tussen de psychologen Sigmund Freud en Carl Jung, gaat tijdens het LFF in première.

Overweldigend

Cronenberg noemt de eer 'monumentaal, overweldigend zelfs'. "Het feit dat ik de eerste Canadees ben die deze filmprijs wint, maakt het alleen maar mooier. De Britse filmindustrie heeft me altijd geïnspireerd en nu mag ik mezelf tot deze groep filmmakers rekenen."

Het London Film Festival vindt dit jaar van 12 tot 27 oktober plaats in de Engelse hoofdstad. Cronenberg en Fiennes ontvangen hun onderscheidingen op 26 oktober.