AMSTERDAM - De makers van het balletdrama Black Swan noemen de aanklacht van twee dansers die aan de film meewerkten 'ongegrond' en 'opportunistisch'.

Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-stite Deadline. De twee stagiairs klaagden vorige maand, mede namens honderd collega's, distributeur Fox Searchlight aan omdat ze niet betaald zouden zijn voor hun diensten.

Fox stelt dat de dansers al in dienst waren bij de productie van Black Swan voordat Fox de distributierechten überhaupt had verkregen. De distributeur stelt juist dat stagiairs op een 'vruchtbare en productieve' manier worden begeleid.

"We zijn van plan deze ongegronde en opportunistische aanklacht agressief te bestrijden", concludeert Fox.

Opleiding

De Amerikaanse arbeidswet stelt dat stagiairs niet hoeven te worden betaald voor geleverde diensten, maar dat ze in plaats daarvan een opleiding moeten krijgen.

De stagiairs beweren dat ze nooit hebben gedanst en slechts zijn ingezet voor koffiezetten, schoonmaken en het opnemen van bestellingen voor de rest van de crew. Daarvoor zouden ze dan wel betaald moeten worden. Het is onduidelijk hoeveel geld geëist wordt.