UTRECHT - Het Nederlands Film Festival (NFF) gaat bekijken of de nominatieprocedure voor de Gouden Kalveren veranderd moet worden.

Dat heeft een zegsvrouw maandag gemeld naar aanleiding van de weigering van acteur Peter Paul Muller om het Kalf voor zijn rol in de komedie Gooische Vrouwen in ontvangst te nemen.

Regisseur Will Koopman stelde op het podium namens Muller dat ''hij niets met prijzen heeft en dat hij zijn Kalf doneert aan een kinderboerderij''.

Het NFF werd zelf ook ''geheel verrast'' door deze actie van de acteur, stelt de woordvoerster. ''Dit was voor ons een nieuwe ervaring’’, legt ze uit. Voor zover bekend heeft nog nooit eerder in de 31 jaar dat de prijs wordt uitgereikt een winnaar een Gouden Kalf geweigerd. ''Misschien gaan we de procedure in de toekomst veranderen om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt.’’

Vragen

Een optie zou zijn eerst een genomineerde te vragen of hij of zij wel genomineerd wil worden. Dit gebeurt nu bijvoorbeeld ook bij het inzenden van een Nederlandse film voor de Oscars. Als de producent weigert, valt deze eer vervolgens te beurt aan de tweede keuze van de selectiecommissie.

Alles over het Nederlands Film Festival in ons dossier