UTRECHT - Carice van Houten heeft vrijdagavond in Utrecht haar vijfde Gouden Kalf gewonnen voor beste actrice.

Zij kreeg het fel begeerde beeldje op de slotavond van het Nederlands Film Festival (NFF) in de Stadsschouwburg voor haar rol in de film Black Butterflies.

Daarin speelt ze de Zuid-Afrikaanse kunstenares Ingrid Jonker. Van Houten versloeg Gaite Jansen (170 Hz) en Ricky Koole (Sonny Boy).

De jury van de Gouden Kalf Competitie 2011 kende de prijs voor beste acteur toe aan Nasrdin Dchar voor zijn rol in Rabat, waarmee hij won van Frank Lammers (De bende van Oss) en Joris Smit (Lotus).

Beijk de reacties

De jury onder leiding van ex-VVD-politica en groot filmliefhebber Laetitia Griffith vond Black Butterflies van Frans van Gestel en Arnold Heslenfeld de beste Nederlandse film van het afgelopen jaar.

Ook Brownian Movement van Stienette Bosklopper en Rabat van Julius Ponten en Wallis Frieder dongen mee naar deze eervolle prijs.

Andere prijzen waren er onder meer voor Niet zonder jou van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster voor beste lange documentaire. 170 Hz van Joost van Ginkel kreeg de Film1 Publieksprijs en Nanouk Leopold voor Brownian Movement won in de categorie Beste Regie.

Gooische Vrouwen

De jury gaf de prijs voor beste vrouwelijke bijrol aan Beppie Melissen voor haar rol in Gooische Vrouwen. De prijs voor beste mannelijke bijrol was voor Peter Paul Muller, eveneens in Gooische Vrouwen.

Muller weigerde zijn Kalf. Hij heeft niets met prijzen, aldus regisseur Will Koopman die de prijs in ontvangst nam. Muller doneert zijn Kalf aan een kinderboerderij.

Grootste kanshebbers

Vooraf waren de films De bende van Oss en Brownian Movement getipt als grootste kanshebbers met elk zes nominaties. De bende van Oss wist er slechts een te verzilveren, voor Beste Muziek. Brownian Movement kreeg er twee, voor Beste Scenario en Beste Regie. Black Butterflies ging er uiteindelijk met de meeste kalveren vandoor, drie in totaal.

Het filmevenement trok 152.000 bezoekers, iets minder dan het recordaantal van 154.000 van vorig jaar.

Bekijk lezersfoto's op NUfoto

Bekijk het overzicht van alle winnaars

Alles over het Nederlands Film Festival in ons dossier