AMSTERDAM - Frans Duijts zegt na een onwennig begin zijn acteerangst te hebben overwonnen na zijn acteerdebuut rol in de nieuwe Sinterklaasfilm Sinterklaas en het Raadsel van 5 December.

"De eerste keer is de kunst om je angst te overwinnen", zegt Duijts in een interview met NU.nl. "Je moet proberen je angst te laten gaan. Dat valt niet altijd mee."

"Je denkt al gauw: ‘ik doe het niet goed’, ‘ik sta er een beetje raar bij’ of ‘ik kijk even niet zoals het hoort’. Maar ondertussen zegt een ander: ‘je doet het erg goed.’"

Regisseur Martijn van Nellestijn was op zoek naar iemand die de rol van Kapitein Frans op zich wilde nemen. Toen bleek dat Frans Bauer te druk was met zijn concerten, kwam Van Nellestijn uit bij Frans Duijts, die dit jaar dus de Pakjesboot bestuurt.

Gerard Joling

Behalve Duijts heeft ook Gerard Joling een rol in de nieuwe Sinterklaasfilm. De zanger heeft als taak om door middel van zijn stemgeluid de ontvoerders van Sinterklaas in de val te lokken.

In tegenstelling tot Duijts had Joling vorig jaar ook al een rol in de Sinterklaasfilm. Hij geeft toe dat zijn rol in de Sinterklaas-film van vorig jaar iets kleiner is. ''Achteraf vond ik het misschien wel weer erg veel, want je moet ook al die tekst uit je hoofd leren.''

Bekijk een deel van de interviews

"Ik vond het enig," vertelt Joling over zijn rol. “Ik verschijn op hysterische wijze in de film. Soms denk ik: ‘wat ga ik nu weer doen’ of ‘hoe ga ik dat doen?’ Ik kreeg wat aanwijzingen en ik had zelf ook de ruimte om dingen in te vullen als het bijvoorbeeld toch leuker is om het anders aan te pakken.''

Serieus

Producent Erik-Jan Slot zegt dat de samenwerking met Joling goed is bevallen. "Gerard doet in deze film weer eens iets anders, maar blijft tegelijkertijd zichzelf. Hij pakt het heel serieus op en is er ook heel serieus mee bezig. Mensen zeggen wel eens: 'Gerard doet maar wat', maar dat is niet waar."

Het is volgens Slot van groot belang Duijts en Joling de rol te geven die bij ze past. "Het zou niet goed zijn om Joling een strenge rol te laten spelen. Dat past niet bij wie Gerard is", zegt Slot.

Norse man

Datzelfde geldt voor Frans Duijts. Ook hij is een vrolijke persoonlijkheid. Slot: "Van Duijts moet je geen norse man maken, dan gelooft de kijker het ook niet. Andere acteurs zetten een rol neer, maar zij zitten juist dicht tegen zichzelf aan."

Bekijk lezersfoto's van de feestelijke première in Amsterdam

Sinterklaas en het Raadsel van 5 December is de vierde film in de Sinterklaasreeks van regisseur Van Nellestijn. De film is vanaf 5 oktober te zien in de bioscoop.