AMSTERDAM - Saul Zaentz heeft donderdag filmmaatschappijen Disney en Miramax aangeklaagd voor twintig miljoen dollar.

Volgens de filmproducent is het bedrag een nog verschuldigd winstpercentage voor zijn hit The English Patient uit 1996, die wereldwijd 300 miljoen dollar opbracht en negen Oscars won. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Volgens The Saul Zaentz Company zouden Miramax en voormalig eigenaar Walt Disney Co zich al jaren schuldig maken aan het verborgen houden van opbrengsten, het opvoeren van valse kosten en het maken van onderhandse afspraken.

Hierdoor zou de opgegeven winst van The English Patient kunstmatig laag worden gehouden, waardoor de inmiddels 80-jarige Zaentz inkomsten misloopt.

Productiekosten

In de aanklacht staat dat Miramax tientallen miljoenen dollars heeft weten achter te houden door het malafide beleid. Zaentz zou, ondanks het grote succes van de film, nog altijd niet genoeg geld hebben ontvangen om überhaupt de productiekosten te kunnen dekken.

Het is niet de eerste keer dat Zaentz een dergelijke aanklacht indient, de juridische strijd is al zo'n tien jaar aan de gang. De laatste grote aanklacht was in juli 2006, toen Zaentz Miramax aanklaagde wegens misgelopen inkomsten op dvd's en cd's van The English Patient.

Disney heeft Miramax vorig jaar verkocht aan een groep particuliere investeerders. De filmstudio's hebben nog niet gereageerd.