UTRECHT - De films De bende van Oss en Brownian Movement zijn met elk zes nominaties de grootste kanshebbers bij de uitreiking van de Gouden Kalveren vrijdag in Utrecht.

De nominaties voor de Grote Prijs van de Nederlandse Film zijn dinsdagavond tijdens de Talkshow van het Nederlands Film Festival (NFF) bekendgemaakt.

Black Butterflies is vier keer genomineerd en Code Blue, Rabat en Gooische Vrouwen elk driemaal.

De jury reikt de Gouden Kalveren uit in 17 categorieën. In de categorie Beste Film gaat de strijd tussen Black Butterflies van Frans van Gestel en Arnold Heslenfeld, Brownian Movement van Stienette Bosklopper en Rabat van Julius Ponten en Frieder Wallis.

Beste acteur

Naar het Gouden Kalf voor beste acteur dingen Frank Lammers (De bende van Oss) mee, Joris Smit (Lotus) en Nasrdin Dchar (Rabat).

Gaite Jansen (170 Hz), Carice van Houten (Black Butterflies) en Ricky Koole (Sonny Boy) maken kans op de felbegeerde prijs in de categorie Beste Actrice. Carice van Houten won in voorgaande jaren al vier Gouden Kalveren voor beste actrice.

Regie

In de categorie Beste Regie zijn Nanouk Leopold (Brownian Movement), Will Koopman (Gooische Vrouwen) en Paula van de Oest (Black Butterflies) kanshebber.

De winnaars van de Gouden Kalveren worden vrijdag bekendgemaakt tijdens het Gala van de Nederlandse Film in de Stadsschouwburg in Utrecht, de slotavond van het tiendaagse NFF. De uitreiking is vanaf 20.30 uur live op Nederland 1 te zien bij de VPRO.