AMSTERDAM - De nominaties voor de Gouden Kalveren voor korte en lange documentaire, televisiefilm en korte film zijn maandagavond bekendgemaakt.

In de categorie beste televisiedrama zijn Bon Voyage, Spookbeeld en Vast genomineerd. Die gaan respectievelijk over een gezin dat worstelt met een ongeneeslijk zieke opa, een kijkje in de psyche van een moordenaar en een meisje in een jeugdinrichting.

Voor beste korte film staan Life Is Beautiful, Olifantenvoeten en The Monster of Nix op de lijst. In Life Is Beautiful wordt een intiem, soms humoristisch beeld geschetst van het leven en de liefde.

Olifantenvoeten gaat over een nachtportier die zich verveelt en van lieverlee via de intercom een monoloog houdt tegen een zwerver die hij alleen op de bewakingscamera ziet. The Monster of Nix, tevens de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste korte film, gaat over de fantasiewereld van een jongen en is vooral visueel opvallend.

Documantaire

Ook voor beste lange documentaire zijn er drie kanshebbers. De Engel van Doel toont de gestage leegloop van het Vlaamse dorp Doel. In Niet Zonder Jou worden schilder Ger Lataster en zijn vrouw Hermine van Hall gefilmd in wat gaande de film hun laatste jaar blijkt te zijn. Water Children gaat over zwangerschap, vruchtbaarheid, seksualiteit en de nooit vervulde kinderwens van de maakster.

In de categorie beste korte documentaire zijn People I Could Have Been and Maybe Are, Wat de Kat Ziet en Zwarte Soldaten genomineerd. De eerste titel, over de zelfkant van de maatschappij, is met een mobiele telefoon gefilmd.

De tweede docu gaat over ziekenhuispatiënten in hun rookpauze en is gefilmd vanuit het perspectief van een kat, waardoor de film observeert zonder te oordelen. Zwarte Soldaten, samengesteld uit archiefmateriaal, toont de beweegredenen van een Nederlander om zich bij de Waffen-SS aan te melden.

De nominaties voor beste speelfilm, acteur, actrice en regisseur worden dinsdagavond bekendgemaakt. De Gouden Kalveren worden vrijdag uitgereikt tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Lees alles over het Nederlands Film Festival op onze special