AMSTERDAM - Het album en de film Before I Self Destruct van 50 Cent zijn geen jatwerk. Dat heeft een rechter eerder deze week vastgesteld.

De rapper werd door een auteur beschuldigd van plagiaat. De schrijver zag te veel overeenkomsten tussen 50 Cents werk en zijn boek The Preachers Son - But the Streets Turned Me Into a Gangster uit 2008.

Volgens het advocatenkantoor dat 50 Cent bijstond had de schrijver geen poot om op te staan. "Veel aangehaalde passages zijn verkeerd geciteerd, gemanipuleerd of kwamen helemaal niet voor in de film", zegt een woordvoerder tegen de Amerikaanse website All Hiphop. "Anderen zinnen vallen niet onder het auteursrecht omdat het gangbare uitdrukkingen zijn."

Before I Self Destruct is het vierde studioalbum van 50 Cent. De plaat was ondanks duetten met Eminem, R. Kelly en Ne-Yo in Nederland geen succes en stond maar twee weken in de hitlijsten. Internationaal deed het album het beter, in de Verenigde Staten bereikte 50 Cent wel de hoogste regionen van de hitlijsten.

Film

Bij het album maakte de rapper een film, die als bonus bij het album verscheen. Before I Self Destruct gaat over een jongen die opgroeit met zijn moeder en hoogbegaafde jongere broertje. Als de moeder omkomt tijdens een schietpartij, gaat de jongen achter de moordenaar aan. Ondertussen moet hij ook nog voor zijn jongere broertje zorgen.

Schrijver Shadrach Winstead zag grote overeenkomsten tussen 50 Cents werk en zijn boek. De rechter oordeelde echter dat de gelijkenissen onvoldoende zijn voor een plagiaatzaak. Volgens de advocaten van 50 Cent is de enige overeenkomst dat beide hoofdrolspelers uit Newark komen.