AMSTERDAM - De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft het reglement voor Oscar-campagnes aangescherpt.

Voortaan mogen genomineerde films niet meer gepromoot worden door talloze feestjes. Dat laat de donderdag weten.

In het verleden werden films vaak beroemder om de extravagante recepties na voorvertoningen dan om de kwaliteit van de film.

Daar wil de organisatie een stokje voor steken. De Academy heeft nu bepaald dat recepties na een voorvertoning van een genomineerde film niet meer zijn toegestaan. Er is geen maximumaantal voorvertoningen dat per film mag worden gehouden.

De nieuwe regels gelden alleen voor films die al genomineerd zijn. De nominaties voor de 84e Oscaruitreiking worden op 24 januari bekendgemaakt. Voor die tijd mogen filmproducenten onbeperkt feestjes geven om hun films te promoten.

Sluizen

Een niet nader genoemde bron is niet erg overtuigd van de effectiviteit van de nieuwe regels. "De Academy heeft nu de sluizen wagenwijd opengezet door geen restricties te plaatsen op het campagnevoeren voordat de nominaties bekend zijn", zegt hij tegen de Amerikaanse filmsite Deadline.

"Nu zullen de campagnes hun climax bereiken vlak voor de nominaties, de studio's gaan zich pas daarna netjes gedragen."

Rustiger

Nadat een film is genomineerd, hebben de leden van de Academy drie weken de tijd om hun stem uit te brengen. Die drie weken verlopen naar verwachting dit keer beduidend rustiger dan de afgelopen jaren. De Oscars worden op 26 februari uitgereikt in het Kodak Theatre in Los Angeles.