AMSTERDAM - Zestien Nederlandse producties doen mee in de competitie van het Deense filmfestival Buster.

Zo dingen De Sterkste Man van Nederland van Mark de Cloe en Het Geheim van Joram Lürsen mee naar de Publieksprijs. Dat maakte coördinator Eye Film Institute Netherlands dinsdag bekend.

De korte film Ik Ben een Meisje! is geselecteerd voor de prijs voor beste documentaire. Deze titel won al op de festivals van Los Angeles en Toronto.

Ook worden enkele producties van Nederlandse bodem getoond die niet meedoen in de competitie. Zo zijn de speelfilm Dik Trom en de Belgisch-Nederlandse coproductie Adem op het festival te bekijken. Daarnaast zijn de korte documentaires Anne Vliegt, Ik Ben Echt Niet Bang, David de Ster en Kleren Aan, Kleren Uit te zien.

Animatiefilms

In de categorie animatiefilms zijn Nederlandse films ook sterk vertegenwoordigd. Dirkjan Heerst!, Een Spannende Dag, Eyes of the Lighthouse, Olaf - Happy Little Canon, On the Water, en Things You'd Better Not Mix Up zijn allen op het festival te zien buiten de competitie.

Buster is een van de grootste internationale filmfestivals voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 3 tot 18 jaar. De twaalfde editie van het filmfestival vindt plaats van 15 tot en met 25 september in Kopenhagen.