AMSTERDAM - De poster van de Nederlandse horrorfilm Sint is genomineerd voor de Cinema.nl Afficheprijs.

De vier andere genomineerden zijn 170 Hz, Among Horses and Men, Code Blue en Majesteit. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.

De affiche van Sint kwam vorig jaar in opspraak omdat critici, onder wie regisseur Johan Nijenhuis, de poster van de film van Dick Maas te eng vonden voor kinderen.

Middels een kettingbrief kwamen meer dan drieduizend klachten binnen bij de Reclame Code Commissie. Het moest tot een rechtszaak komen voordat Maas gelijk kreeg en de poster mocht laten hangen.

Wervend en communicatief

De vijf genomineerde filmposters zijn geselecteerd uit 46 inzendingen. Een affiche moet vooral wervend en communicatief zijn, en opvallen in het drukke straatbeeld en tussen het andere promotiemateriaal dat dagelijks te zien is in bioscopen en filmhuizen.

Uiteraard moet de poster 'blijven hangen' bij een zo groot mogelijk publiek, maar dat wil niet zeggen dat alleen grote publieksfilms een kans maken.

Zo is bijvoorbeeld een kleine documentaire als Among Horses and Men ook genomineerd. Opvallend is dat twee van de vijf genomineerden, 170 Hz en Code Blue, zijn ontworpen door dezelfde designers, te weten Joost Hiensch en Susanne Keilhack van studio Shosho.

Jury

De achtkoppige jury bestaat uit regisseur Martin Koolhoven, marketingexperts Monique van Schendelen en Paul Verstraeten, vormgevers Piet Schreuders en Lex Reitsma, Volkskrant-filmjournalist Bor Beekman, filmcontent producent René Mioch en het hoofd drama van de NTR, Marina Blok.

Nu is het woord aan het publiek, dat tot 28 september kan stemmen op de site van Cinema.nl. De uitreiking van de afficheprijs vindt plaats op donderdag 29 september, tijdens het 31ste Nederlands Film Festival in Utrecht.